Zasada istotności w raportowaniu niefinansowym - Dyczkowska, Joanna (Materiality principle in non-financial reporting, 2019)
Celem głównym artykułu jest porównanie podejść do zasady istotności ujawnień na gruncie raportowania CSR, zrównoważonego rozwoju i zintegrowanego, a także wyjaśnienie relacji zasady istotności z pozostałymi zasadami stanowiącymi podstawę dobrych praktyk w obszarze raportowania niefinansowego. Artykuł nawiązuje do metodyk procesu określania istotności wskazanych w wytycznych GRI, standardach AA1000 oraz rekomendacjach IFAC. Poruszany temat przedstawia istniejące rozwiązania oraz nawiązuje do wprowadzonych ostatnio zmian lub poprawek. W publikacji zaprezentowano też wnioski wynikające z dokumentu dotyczącego zmian w definiowaniu istotności w odniesieniu do sprawozdań finansowych, opublikowanego przez IASB w październiku 2018 r., oraz wznowionego standardu AA1000 AP dotyczącego zasad społecznej odpowiedzialności biznesu. Przeprowadzone w artykule wnioskowanie utwierdza czytelnika w przekonaniu, że sprawozdawczość niefinansowa ukierunkowana jest na potrzeby szerokiego grona interesariuszy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 115-129