Relacje uczestników klastra turystycznego z jednostkami samorządu terytorialnego – istota, ocena i propozycje usprawnień - Wolski, Robert Łukasz (Relations of the participants of the tourist cluster with local government units – essence, evaluation and proposals of improvements, 2019)
Rozważania zawarte w artykule dotyczą głównie współpracy i relacji nawiązywanych pomiędzy jednostkami samorządu terytorialnego a podmiotami gospodarczymi, których przedstawicielami są członkowie klastra. Celem pracy jest identyfikacja oraz ocena owych relacji, a także propozycja ich usprawnień. Zaprezentowane zostały wyniki badań przeprowadzonych wśród wybranych podmiotów sektora publicznego oraz prywatnego, ukazujące, że większość badanych obiektów nawiązała tylko podstawowe, ale trwałe i satysfakcjonujące relacje z JST. Badania dotyczyły relacji z uwzględnieniem między innymi zadowolenia z ich nawiązywania i pielęgnowania, występujących barier czy obszarów do poprawy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 103-111