Mechanizmy kontroli wykorzystania środków Unii Europejskiej w perspektywie finansowej 2014-2020 - Walenia, Alina (Control mechanisms in the process of the use of European Union funds in the financial perspective 2014-2020, 2019)
Celem funkcjonowania mechanizmów kontrolnych środków Unii Europejskiej (UE) jest weryfikacja wywiązywania się beneficjentów z warunków umowy o dofinansowanie projektu oraz prawidłowości prowadzenia odrębnej księgowości i sprawozdawczości dla tych środków. Postępowanie kontrolne obejmuje obszar zarządzania środkami, zakres uprawnień podmiotów zarządzających tymi środkami, sprawdza prawidłowość ich wydatkowania. Zakresem kontroli pozostaje także ocena rozwiązań przyjętych w ramach poszczególnych programów operacyjnych w odniesieniu do obowiązujących przepisów prawa UE i krajowego. Zadania w zakresie kontroli wykonują instytucje tworzące system zarządzania i kontroli środków UE w ramach poszczególnych programów operacyjnych oraz system instytucji kontrolnych państwa (Najwyższa Izba Kontroli, Regionalna Izba Obrachunkowa, Krajowa Administracja Skarbowa i Prezes Urzędu Zamówień Publicznych)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 95-102