Samodzielność finansowa gmin wiejskich województwa lubuskiego - Sadowska, Mirela (Financial independence of rural communes of Lubuskie Voivodeship, 2019)
Podstawą działań wszystkich jednostek samorządu terytorialnego są zasoby finansowe, które nie są adekwatne do rosnących potrzeb mieszkańców gmin. Za cele artykułu przyjęto identyfikację wskaźników wykorzystywanych przy ustalaniu samodzielności finansowej gmin oraz sformułowanie sądów wartościujących w tym zakresie w odniesieniu do 40 gmin wiejskich województwa lubuskiego. Wskaźniki wyliczono zgodnie ze wzorami proponowanymi w literaturze przedmiotu, na podstawie danych zawartych w rocznych sprawozdaniach finansowych RB-27S, RB-N i RB-PDP, a także w Banku Danych Lokalnych. Wyniki badań przedstawione w niniejszym artykule odnoszą się do problematyki ustalenia stopnia samodzielności finansowej gmin województwa lubuskiego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 88-94