Efektywność kosztowa odbierania i skuteczność recyklingu odpadów komunalnych - Myna, Artur; Matacz, Andrzej (Cost-effectiveness of collecting and effectiveness of recycling of municipal waste, 2019)
W warunkach braku wskaźników efektywności gospodarki odpadami komunalnymi i skuteczności recyklingu trudno monitorować i dokonywać ewaluacji polityk gmin i regionów w aspekcie ich zrównoważonego rozwoju. Celem pracy jest przedstawienie przestrzennego zróżnicowania efektywności kosztowej odbierania odpadów komunalnych i skuteczności recyklingu głównych frakcji odpadów. Analizie poddano gminne ewidencje odpadów komunalnych, formularze otrzymane z gmin i sprawozdania statystyki publicznej. Efektywność kosztowa odbierania i skuteczność recyklingu odpadów komunalnych są uwarunkowane czynnikami ekonomicznymi i społecznymi. Ograniczony popyt na surowce wtórne i zanieczyszczenie odpadów stanowią główne uwarunkowania stosunkowo niskiej skuteczności recyklingu odpadów komunalnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 70-78