Luka mieszkaniowa – aspekt definicyjny i problem pomiaru na przykładzie Wrocławia - Kamiński, Maciej (Housing gap – the definition aspect and measurement issue on an example of Wrocław city, 2019)
Celem artykułu jest zdefiniowanie pojęcia luka mieszkaniowa, określenie sposobu jej pomiaru oraz zidentyfikowanie skali tego problemu w mieście Wrocławiu. W teoretycznej części publikacji dokonano przeglądu definicji luki mieszkaniowej w literaturze polskiej i zagranicznej, podjęto polemikę oraz zaproponowano autorskie ujęcie tego terminu. Część praktyczna jest próbą weryfikacji empirycznego zastosowania zaproponowanej definicji oraz metody pomiaru na przykładzie miasta Wrocławia. Na podstawie danych statystycznych zawartych w Banku Danych Lokalnych i innych zbiorach GUS podjęto próbę ilościowej i jakościowej oceny zasobu mieszkaniowego oraz zestawienia go z zapotrzebowaniem na lokale mieszkalne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 54-60