Transformacja cyfrowa w przemyśle Unii Europejskiej – ujęcie przestrzenne - Grzyb, Karolina (Industrial digitalization in the European Union – spatial perspective, 2019)
Sektor wytwórczy zajmuje istotne miejsce w tworzeniu jednolitego rynku cyfrowego w Unii Europejskiej za sprawą redefinicji unijnej polityki przemysłowej, dążącej obecnie do: wzrostu europejskich innowacji dla przemysłu, transformacji cyfrowej przedsiębiorstw zgodnie z koncepcją Przemysłu 4.0 oraz reindustrializacji, czyli zwiększenia udziału sektora w tworzeniu unijnego PKB. Ma ona jednak głównie charakter ramowy, stawiający wszystkim państwom członkowskim tożsame cele, co może skutkować pogłębieniem dysproporcji w poziomie ich potencjału innowacyjnego. Można sformułować tezę, że dywergencja przestrzenna powodowana przez przemiany technologiczne negatywnie przełoży się na usieciowienie i integrację gospodarki unijnej. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie przestrzennego zróżnicowania transformacji cyfrowej w przemyśle Unii Europejskiej oraz określenie wpływu polityki przemysłowej na jej spójność w zakresie kreowania innowacji i absorpcji technologii cyfrowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 45-53