Ewolucja rozwoju systemu pomocy społecznej w ujęciu ekonomicznym na obszarze województwa opolskiego w latach 2008-2016 - Figiel, Patrycja; Wilkos, Małgorzata (Evolution of the development of the social welfare system in economic consideration in the Opolskie Voivodeship in the years 2008-2016, 2019)
Celem artykułu jest przybliżenie zmian, jakie dokonały się na gruncie pomocy społecznej w latach 2008-2016 na terenie województwa opolskiego. Celem aplikacyjnym jest ukazanie ekonomicznych skutków ewolucji systemu pomocy społecznej na terenie województwa opolskiego w latach 2008-2016. Wykorzystana w pracy metoda badawcza obejmuje zarówno analizę literatury tematu, jak i analizę danych statystycznych. Wykonane badania pozwalają stwierdzić, że ograniczenie niekorzystnych zjawisk, takich jak bezrobocie oraz ubóstwo, wpłynęło na zmianę profilu beneficjenta pomocy społecznej – od osoby bezrobotnej, do osoby niepełnosprawnej, ciężko chorej czy też starszej. Zmiana charakteru pomocy społecznej wiąże się z koniecznością reorganizacji systemu wsparcia na terenie województwa w kierunku rozwoju usług społecznych, przede wszystkim opiekuńczych, pielęgnacyjnych czy też wspomagających, przy równoczesnym zachowaniu pomocy materialnej, zarówno pieniężnej, jak i niepieniężnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 18-27