Spółdzielczość socjalna na obszarach wiejskich na przykładzie województwa małopolskiego - Błażejowska, Małgorzata (Social cooperation on rural areas based on the example of the Małopolska Voivodeship, 2019)
Celem artykułu jest przedstawienie funkcjonowania spółdzielczości socjalnej na obszarach wiejskich na przykładzie 14 spółdzielni socjalnych działających w gminach wiejskich województwa małopolskiego co najmniej od czterech lat. Na podstawie danych z KRS zbadano profil działalności, poziom zatrudnienia, okres prowadzenia działalności, podmioty założycielskie oraz sytuację finansową analizowanych jednostek przy wykorzystaniu metody indeksów dynamiki. Wyodrębniono spółdzielnie pod względem podmiotowości prawnej założycieli celem wskazania różnic. Wśród spółdzielni założonych przez osoby prawne w większości z nich (63%) nastąpił wzrost przychodów w porównaniu z rokiem ubiegłym. Spośród podmiotów założonych przez osoby fizyczne 50% badanych odnotowała bardzo niskie przychody, co było powodem zaprzestania prowadzenia działalności. Wyniki badań wykazały, że największe szanse na rozwój mają spółdzielnie założone przez osoby prawne i świadczące usługi na rzecz organów samorządowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 9-17