Fossores ex Polonia. Rekrutacja polskich górników do Prus - Wójcik, Andrzej J. (Fossores ex Polonia. Recruitment of Polish miners to Prussia, 2017)
Poszukiwania i eksploatacja górnicza wymagały zawsze specjalistów. Wśród nich byli zarówno ludzie, którzy ukończyli specjalistyczne szkoły i uczelnie, jak też praktycy posiadający bogate doświadczenie zawodowe. Już pod koniec XVIII wieku władze Prus prowadziły akcję rekrutacyjną wśród Polaków, zwłaszcza zamieszkujących rejony pogranicza. Do nielicznych zachowanych dokumentów należy zaliczyć prezentowane „Obwieszczenie” pochodzące z 19 września 1804 r., przygotowane w języku polskim, podpisane przez cesarza Fryderyka Wilhelma III.
Hereditas Minariorum, Vol. IV, 2017, s. 273-284
Keywords: górnictwo; historia; kultura materialna; archeologia przemysłowa; historia górnictwa; polscy górnicy; rekrutacja do pracy; Prusy; XVIII w.; XIX w.