Zasługi Jana Samsonowicza dla polskiego górnictwa - Mizerski, Włodzimierz (Services of Jan Samsonowicz for Polish mining, 2017)
Omówiono badania geologiczne Jana Samsonowicza w Górach Świętokrzyskich i na Lubelszczyźnie prowadzące do odkryć złóż rud żelaza w Rudkach koło Nowej Słupii, fosforytów w rejonie Annopola-Rachowa oraz węgla kamiennego w Zagłębiu Lubelskim, których konsekwencją było uruchomienie eksploatacji tych surowców mineralnych i kopalin energetycznych; dwa pierwsze surowce były intensywnie eksploatowane od czasów międzywojennych do końca lat 60. Ubiegłego wieku, a eksploatację węgla kamiennego na Lubelszczyźnie podjęto w latach 80.
Hereditas Minariorum, Vol. IV, 2017, s. 251-260
Keywords: górnictwo; historia; kultura materialna; archeologia przemysłowa; historia górnictwa; Jan Samsonowicz; Góry Świętokrzyskie; Lubelszczyzna; rudy żelaza; fosforyty; węgiel kamienny