Geologiczny profil ociosów historycznych wyrobisk podziemnej trasy edukacyjnejw Szklarach - Kaczan, Wojciech (Geological profile of side walls of underground education route in Szklary (SW Poland), 2017)
W sztolni „Robert”, będącej częścią dawnej kopalni niklu w Szklarach sporządzone zostały szkice terenowe ociosów wyrobisk oraz pobrano próbki skalne. Na podstawie obserwacji przeciętych i wyszlifowanych powierzchni próbek, przeprowadzonych makroskopowo i z wykorzystaniem mikroskopu stereoskopowego wykonano uproszczone opisy petrograficzne skał. Efektem powyższych działań są geologiczne profile ociosów podparte opisem sytuacji geologicznej w sztolni. W sprawozdaniu zawarto także zdjęcia najbardziej interesujących fragmentów wyrobisk obiektu.
Hereditas Minariorum, Vol. IV, 2017, s. 231-240
Keywords: górnictwo; historia; kultura materialna; archeologia przemysłowa; Szklary-Huta; masyw Szklar; geologiczne profilowanie ociosów kopalniserpentynit; nikiel