Historia szybu wydobywczego w Grodźcu od początku istnienia do 1945 roku - Rybicka, Karolina (The history of the mining shaft in Grodziec from its establishment to 1945, 2017)
Artykuł przedstawia historię szybu wydobywczego w Grodźcu koło Bolesławca od lat 30. XX wieku do zakończenia II wojny światowej. Na terenie tym przeprowadzono prace badawcze, które miały na celu określenie zasobności złoża miedzionośnego. Dały one pozytywne rezultaty, więc podjęto decyzję o budowie szybu wydobywczego. Kwerenda archiwalna oraz biblioteczna pozwoliła na odtworzenie jego historii, od momentu rozpoczęcia aktywności poszukiwawczej złoża miedzi, przez budowę szybu wydobywczego, po jej wstrzymanie w pierwszych miesiącach 1945 roku.
Hereditas Minariorum, Vol. IV, 2017, s. 225-229
Keywords: górnictwo; historia; kultura materialna; archeologia przemysłowa