Poszukiwania węgla kamiennego w rejonie Złotoryi i Świerzawy - Maciejak, Krzysztof; Maciejak, Marcin (Prospecting for coal deposits in the Złotoryja and Świerzawa area, 2017)
Autorzy opisują kilka nieznanych dotąd prób prowadzenia poszukiwań węgla kamiennego na Pogórzu Kaczawskim w XVIII i XIX w. Prowadzono je w rejonie Złotoryi w latach 1767–1768 i 1821 oraz pod Świerzawą w 1874 r. W obu lokalizacjach bez pozytywnych rezultatów.
Hereditas Minariorum, Vol. IV, 2017, s. 221-224
Keywords: górnictwo; historia; kultura materialna; archeologia przemysłowa; historia górnictwa; węgiel kamienny; Złotoryja; Świerzawa; Pogórze Kaczawskie