Rozwój i upadek przemysłu naftowego w Galicji - Lorenz, Krzysztof; Szwed-Lorenz, Jarosława; Ślusarczyk, Stanisław (Development and decline of oil industry in Galicia, 2017)
W artykule przedstawiono historię odkryć złóż ropy naftowej i gazu ziemnego na obszarze Galicji, początki eksploatacji, jej rozwój na przełomie XIX. i XX. wieku i zmierzch w latach 40-tych XX. wieku. Opierając się na literaturze przedmiotu przeanalizowano rozwój przemysłu naftowego w dwóch głównych rejonach, zwracając uwagę na podobieństwa i różnice między nimi. Przedstawiono wpływ rozwoju tego przemysłu na rozwój społeczny regionu, a także główne przyczyny upadku znaczenia eksploatacji i przerobu węglowodorów w Galicji w czasie II wojny światowej.
Hereditas Minariorum, Vol. IV, 2017, s. 201-207
Keywords: górnictwo; historia; kultura materialna; archeologia przemysłowa; Galicja; ropa naftowa; gaz ziemny; historia wydobycia