Rozwój elektrycznych urządzeń budowy przeciwwybuchowej dla kopalń metanowych - Gierlotka, Stefan (The development of explosion-proof devices for methane mines, 2017)
Górnictwo węgla od samego początku eksploatacji borykało się z zagrożeniem metanowym. Dochodziło do katastrof spowodowanych wybuchem metanu i pyłu węglowego. Przyczyną wybuchów były lampy płomienne oraz urządzenia elektryczne. W artkule opisano badania prowadzone nad wybuchowością metanu dla skonstruowania bezpiecznej aparatury elektrycznej, spełniającej wymagania budowy przeciwwybuchowej.
Hereditas Minariorum, Vol. IV, 2017, s. 191-199
Keywords: górnictwo; historia; kultura materialna; archeologia przemysłowa; elektryfikacja górnictwa; historia górnictwa; historia elektrotechniki