Górnictwo miedzi w rejonie Kondratowa (Pogórze Kaczawskie) - Maciejak, Krzysztof; Kowalski, Aleksander; Maciejak, Marcin (Copper mining in the Kondratów area (Kaczawskie Foothills, SW Poland), 2017)
W artykule przedstawiono dzieje dawnego górnictwa w okolicach Kondratowa na Pogórzu Kaczawskim, rozwiniętego w oparciu o miedzionośne utwory dolnego cechsztynu. Eksploatację podejmowano wielokrotnie przez kilka stuleci, głównie w XVI i XVIII w. Prowadziły ją zarówno gwarectwa jak i właściciele wsi. W pracy wskazano również na występowanie pogórniczych reliktów. Autorzy przeprowadzili kwerendę biblioteczną, kartograficzną oraz prace terenowe. Dodatkowo wykonano analizy NMT LiDAR, które potwierdziły występowanie pola pingów i hałd.
Hereditas Minariorum, Vol. IV, 2017, s. 65-80
Keywords: górnictwo; historia; kultura materialna; archeologia przemysłowa; historia górnictwa; rudy miedzi; Kondratów; Pogórze Kaczawskie