Kryptowaluty a kwestia porządku społecznego w cyfrowym społeczeństwie na przykładzie bitcoina - Betlej, Alina (Cryptocurrencies vs. the issue of a social order in a digital society on the example of bitcoin, 2018)
Celem artykułu jest charakterystyka istoty kryptowalut we współczesnych systemach społeczno-gospodarczych i ich oddziaływania na porządek społeczny w cyfrowym społeczeństwie na przykładzie elektronicznej waluty bitcoin. W tekście dokonano analizy zmiany sposobu definiowania walut i wskazano na praktyczne implikacje tegoż procesu. Klasyczne definicje pieniądza zostały zestawione z nowymi sposobami myślenia o walutach, których rozwój stał się możliwy dzięki rozwojowi technologii informacyjno-komunikacyjnych. Scharakteryzowano w nim także transformacje zapośredniczonego technologicznie porządku społecznego dokonujące się pod wpływem procesu cyfryzacji rzeczywistości społeczno-gospodarczej. Proces społecznej konstrukcji bitcoina zdefiniowano jako kluczowy w kontekście charakterystyki transformacji społecznych. W tekście zaprezentowana została socjologiczna perspektywa analizy kryptowalut w kontekście rozważań nad kierunkowością rozwoju społeczeństwa przyszłości
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2018, Nr 1 (9), s. 91-98
Keywords: kryptowaluty; bitcoin; porządek społeczny; społeczeństwo cyfrowe; cryptocurrencies; social order; digital society