Elementy filozofii ekonomii a problem rozwoju człowieka, na przykładzie prac Amartyi Sena - Bartkowicz, Łukasz (Elements of the philosophy of economics vs. the problem of human development, exemplified by Amartya Sen’s works, 2018)
Przedmiotem tekstu jest wskazanie roli elementów filozofii ekonomii we współczesnej gospodarce oraz polityce na przykładzie prac Amartyi Sena. Tekst, podzielony na trzy części, porusza kwestie kondycji człowieka w globalnej rzeczywistości oraz pokazuje próbę łączenia narzędzi ekonomicznych z filozoficznymi. Bazę do rozważań stanowią prace autorów z dziedzin nauki takich jak socjologia, kulturoznawstwo, ekonomia czy filozofia. W artykule postaram się pokazać na przykładzie koncepcji Capability Approach autorstwa Amartyi Sena, w jaki sposób współcześni ekonomiści wykorzystują narzędzia nauk humanistycznych do tworzenia elementów polityki rozwoju.. Wnioskiem płynącym z analizy jest pokazanie, iż o rozwoju człowieka nie można mówić wyłącznie z punktu widzenia dyscypliny, jaką jest ekonomia, a sam proces rozwoju wymyka się kwantyfikowalnym miernikom. Tekst stanowi wprowadzenie do badań, nad którymi pracuje autor w ramach swojej pracy doktorskiej, dotyczącej założeń koncepcji wolności Amartyi Sena
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2018, Nr 1 (9), s. 67-90
Keywords: Amartya Sen; metaekonomia; filozofia ekonomii; metaeconomics; philosophy of economics