Kasa Dyskontowa (1776–1793) – instytucja finansowa ancien régime’u - Derejski, Krzysztof (The Caisse d’Escompte (1776–1793) – financial institution in ancien régime, 2018)
W artykule przedstawiono historię ewolucji Kasy Dyskontowej, od banku handlowego do instytucji pożyczkowej kontrolowanej przez państwo. Wskazano w nim pogarszającą się sytuację finansową Kasy pod koniec ancien régime’u i na początku rewolucji francuskiej. Opisano momenty, w których panika wśród posiadaczy jej biletów mogła doprowadzić do jej bankructwa. Refleksji poddano relacje pomiędzy wartością biletów Kasy Dyskontowej w obiegu a pieniądzem kruszcowym, który stanowił ich zabezpieczenie. W tym celu dokonano analizy rachunków Kasy Dyskontowej, zawartych w sprawozdaniu A.-D. Laffona de Ladébata, któremu powierzono zadanie przeprowadzenia jej likwidacji w 1793 r. Głównym problemem Kasy Dyskontowej okazała się pogłębiająca się zależność od państwa, która wraz ze zbliżającym się bankructwem monarchii stawiała przed nią zadanie kredytowania deficytu. Rozważania przeprowadzono na podstawie francuskojęzycznych źródeł i publikacji naukowych
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2018, Nr 1 (9), s. 54-66
Keywords: Francja ancien régime’u; Kasa Dyskontowa; finanse; dług publiczny; skrypty dłużne; asygnaty; ancien régime in France; the Caisse d’Escompte; finance; government debt; debentures; assignats