Wpływ reformy rolnej w Polsce na mobilność ludności wiejskiej w latach 1944–1956 - Chumiński, Jędrzej (Influence of land reform in Poland on the mobility of rural population in the years 1944–1956, 2018)
Jednym z najważniejszych problemów społecznych i gospodarczych II Rzeczypospolitej było agrarne przeludnienie wsi. Jego skutkiem było zjawisko „ukrytego bezrobocia”. Problem przeludnienia agrarnego pozostał istotny także w czasach rządów komunistów w Polsce po 1944 r. Warto zatem zadać pytanie, jakie czynniki wpływały na skalę tego zjawiska po wojnie: w jakim stopniu zostało ono ograniczone przez przyjętą we wrześniu 1944 r. reformę rolną, prowadzoną przez władzę politykę intensywnej industrializacji i związane z nią masowe migracje ludności wiejskiej do miast. Kluczowym problemem jest również ocena ekonomicznej efektywności migracji. Analiza pozwala na sformułowanie wniosku, że kształt przeprowadzonej we wrześniu 1944 r. reformy rolnej miał istotny wpływ na długofalowe zacofanie polskiej wsi
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2018, Nr 1 (9), s. 7-24
Keywords: reforma rolna; mobilność ludności wiejskiej; PRL; przemysł; agrarian reform; mobility of rural population; People's Republic of Poland; industry