Euroizacja polskiej gospodarki - Czaja, Jarosław (Euroisation of the Polish economy, 2010)
Euroizacja kojarzy się z koniecznością przejścia przez niełatwe do spełnienia i utrzymania kryteria Traktatu z Maastricht i sprowadza się do zaakceptowania z góry określonego przebiegu odchodzenia od krajowej waluty i konwersji na euro. Natomiast w przypadku euroizacji dokonanej z pominięciem (naruszeniem) traktatu nie ma konieczności dopełnienia jakichkolwiek rygorów, a przede wszystkim nie istnieje nacisk na całkowitą rezygnację z waluty krajowej. Celem artykułu jest pokazanie stanu (częściowo też procesu) euroizacji, zwłaszcza na przykładzie Polski. Głównym sposobem jej pomiaru (przyjętym w tym artykule) jest badanie wykorzystania euro w transakcjach i w postaci różnych zasobów na podstaw ie danych o skali wykorzystania tego środka płatniczego bezpośrednio i pośrednio (przy konwersji na PLN), co można rozumieć jako wskaźniki euroizacji. Na tej podstawcie ocenia się stopień włączenia danej gospodarki w obieg wybranej waluty
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 276-290
Keywords: euroizacja; euro; unia monetarna