Wpływ transportu lotniczego na rozwój gospodarczy i spójność regionów w Unii Europejskiej - Olipra, Łukasz (Impact of air transport on regional economic development and cohesion in the European Union, 2010)
W artykule autor stara się odpowiedzieć na pytanie, czy zasadne jest twierdzenie, że transport lotniczy pozytywnie wpływa na rozwój gospodarczy i spójność regionów w Unii Europejskiej. W artykule przedstawiono stan i metodologię badań nad ekonomicznym wpływem transportu lotniczego na gospodarkę regionu. Następnie na podstawie map przeanalizowano znaczenie dostępności komunikacyjnej, zwłaszcza transportu lotniczego, dla rozwoju gospodarczego regionów. Przedstawiono i omówiono również dzienną dostępność transportu lotniczego oraz dostępność lotów pasażerskich w UE. Artykuł zamyka prezentacja i analiza zmian dostępności komunikacyjnej regionów w Europie w latach 2001-2006
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 261-275
Keywords: transport lotniczy; dostępność komunikacyjna; rozwój regionalny; spójność; air transport; accessibility; regional development; cohesion