Wybrane czynniki warunkujące wdrażanie polityki rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich Unii Europejskiej wobec makroregionu Polski Wschodniej - Walenia, Alina (Factors determining the implementation of development policy of the European Union rural areas with comparison to the macroregion of Eastem Poland, 2010)
Województwa Polski Wschodniej cechuje większa zależność od rolnictwa niż pozostałe części kraju. Rosną pozytywne efekty ułatwiania i wspierania pozarolniczej działalności gospodarczej. Czynniki oddziałujące na szanse rozwojowe obszarów wiejskich to, obok rolnictwa i gospodarki żywnościowej, rozwój infrastruktury technicznej, wzrost edukacji, przedsiębiorczości, atrakcyjności inwestycyjnej, dostępności: technik nowoczesnego komunikowania, wzrost jakości usług publicznych, bliskość centrów rozwoju gospodarczego i głównych szlaków komunikacyjnych. Zasadniczym wyzwaniem strategicznym dla obszarów wiejskich Polski Wschodniej jest lepsze skoordynowanie działań współfinansowanych z funduszy unijnych i krajowych, aby uzyskać ich możliwie wysoką komplementarność i synergię
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 251-260
Keywords: obszar Polski Wschodniej; rozwój rolnictwa; zewnętrzne bariery rozwoju gospodarstw wiejskich; agriculture in the areas of Eastern Poland; external barriers to the development of farms