Polityka spójności jako czynnik zwiększania konkurencyjności Unii Europejskiej - Tkaczyszyn, Agnieszka (Cohesion policy as a factor of increasing the European Union’s competitiveness, 2010)
Polityka spójności odgrywa bardzo dużą rolę w podnoszeniu konkurencyjności Unii Europejskiej. Jej cele są bowiem kompatybilne i zbieżne z czynnikami wpływającymi na zdolność konkurencyjną każdego kraju. Mowa tu o takich czynnikach Jak rozwój kapitału ludzkiego, poprawa warunków życia mieszkańców, rozwój infrastruktury czy wzrost innowacyjności. To właśnie niwelowanie różnic w rozwoju pomiędzy poszczególnymi państwami i regionami poprawia kondycję ekonomiczną obecnej dwudziestki siódemki. Zwiększanie spójności gospodarczej, społecznej czy przestrzennej automatycznie zatem podnosi zarówno pozycję, jak i zdolność konkurencyjną całej UE. W związku z tym należy aktywnie wspierać politykę spójności, ponieważ przyczynia się ona do podnoszenia konkurencyjności całej Unii Europejskiej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 238-250
Keywords: polityka spójności; konkurencyjność; spójność ekonomiczna; spójność społeczna; spójność przestrzenna