Polityka spójności stabilizatorem czy hamulcem rozwoju? Przegląd głównych teorii i ocena własna - Bieńkowski, Wojciech; Konopielko, Łukasz (Cohesion policy - a brake or trigger for the development? Theoretical review and assesment, 2010)
Artykuł przedstawia bieżącą dyskusję dotyczącą kwestii racjonalności polityki spójności, konfrontując podejście do niej w ramach dwóch modeli systemów gospodarczych zdefiniowanych przez Phelpsa - modelu anglosaskiego i kontynentalnego. Autorzy argumentują, że dążenie do spójności, artykułowane w modelu kontynentalnym, osłabia kreatywność i innowacyjność jednostek i w rezultacie obniża konkurencyjność gospodarczą tych krajów w stosunku do stosujących model anglosaski. Dodatkowo analizie w tym kontekście zostają poddane założenia i wstępne efekty wdrożenia w Polsce działania 8.1 Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, który wspierać ma rozwój innowacyjnych e-usług
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 229-237
Keywords: polityka spójności; systemy gospodarcze; 8.1 PO IG; klin podatkowy; cohesion policy; economic systems; Poland; Operational Programme