Partnerstwo publiczno-prywatne w polskich samorządach na tle doświadczeń europejskich - Baran, Bernadeta (Public-private partnership in Polish local govemments compared to European experiences, 2010)
Koncepcja wspólnego realizowania zadań publicznych przez sektor publiczny i prywatny w formule partnerstwa publiczno-prywatnego jest popularna w wielu krajów UE. Ich pozytywne doświadczenia w realizacji tego typu projektów zarówno pod względem kosztowym, jak i rozwiązań innowacyjnych oraz potrzeba sprawnego wywiązywania się samorządów ze swoich zadań przy wyczerpywaniu się tradycyjnych metod finansowania sprawia, że także w polskich samorządach projekty PPP stają się interesującą alternatywą. Celem opracowania jest wskazanie głównych procesów zmian w zakresie partnerstwa publiczno-prywatnego oraz zarysowanie perspektyw rozwoju w polskich samorządach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 205-217
Keywords: public private partnership; PPP; partnerstwo publiczno-prywatne; alternatywne formy finansowania przedsięwzięc w samorządach; PFI; alternative forms of procurment