Ocena roli samorządów wojewódzkich w kreowaniu i wdrażaniu polityki regionalnej w Polsce - Szmigiel, Kinga (Evaluation of regional self-govemment role in creation and implementation of regional policy in Poland, 2010)
Polityka regionalna w Polsce podlega ewolucji, której ważnym elementem jest proces decentralizacji. Samorządy wojewódzkie otrzymują coraz szersze kompetencje i środki finansowe, jednak ich samodzielność finansowa pozostaje relatywnie niewielka. Samorządy są jedynie organem doradczym, podczas gdy kluczowe dla rozwoju województw decyzje zapadają na szczeblu centralnym. Będąca w opracowaniu Krajowa Strategia Rozwoju Regionalnego wskazuje na konieczność rozszerzenia roli szczebla regionalnego i lokalnego w kreowaniu polityki regionalnej, m.in. poprzez decentralizację finansów publicznych, ale dopiero jej wdrożenie w praktyce pozwoli ocenić, w jakim stopniu spełnione zostały te postulaty
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, 193-204
Keywords: polityka regionalna; decentralizacja; samorząd wojewódzki; decentralization; regional policy; self-government