Wpływ polityki spójności Unii Europejskiej na rozwój i wzrost konkurencyjności regionów - Kowalski, Piotr (Impact of cohesion policy of the European Union on the development and increase of the competitiveness of regions, 2010)
Artykuł przedstawia nowe spojrzenie na politykę spójności i jej wpływ na europejską gospodarkę. Polityka ekonomiczna Unii Europejskiej jest oparta na liberalnej neo- klasycznej teorii ekonomii. Jednocześnie dopuszcza się stosowanie regionalnie ograniczonego interwencjonizmu. W ten sposób uboższe regiony otrzymują wsparcie, które stymuluje ich rozwój gospodarczy. Oczekuje się, że tak prowadzona strategia gospodarcza przyniesie w przyszłości harmonijny i stabilny rozwój krajów członkowskich UE, a także przyczyni się do wyrównania różnic w standardach i warunkach życia w krajach członkowskich. Program gospodarczy Europy wpływa na trwały, stabilny rozwój gospodarczy. Pozwala łagodzić cyklicznie pojawiające się kryzysy gospodarcze. Światowe załamanie gospodarcze ostatnich lat było okazją do ponownego starcia się dwóch wielkich teorii ekonomicznych - klasycznej i Keynesa. Ponownie zwrócono uwagę na rolę i odpowiedzialność państwa w zakresie polityki gospodarczej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 166-178
Keywords: polityka spójności; Unia Europejska; kryzys gospodarczy; interwencjonizm; cohesion policy; European Union; economic depression; economic intervention