Cele Strategii lizbońskiej w regionalnych programach operacyjnych na przykładzie Dolnego Śląska - Pancer-Cybulska, Ewa; Sobiecki, Marcin (The Lisbon Strategy objectives in regional operational programmes - The example of Lower Silesia, 2010)
Przedmiotem opracowania jest omówienie sposobu włączenia celów Strategii lizbońskiej do regionalnych programów operacyjnych polskich województw na lata 2007- -2013. Chodzi o ustalenie, czy konieczność uwzględnienia celów lizbońskich wpłynęła na zakres specyfiki i zróżnicowania regionalnych programów rozwoju. W związku z decentralizacją polityki rozwoju w aktualnej perspektywie finansowej oczekiwano bowiem wyraźnego dostosowania RPO do zróżnicowanych potrzeb rozwojowych województw
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 153-165
Keywords: rozwój regionalny; strategia lizbońska; regionalny program operacyjny; Dolny Śląsk; regional development; Lisbon Strategy; regional operational programme; Lower Silesia