Poziom i dynamika salda migracji w Unii Europejskiej i wybranych jej krajach w latach 2000-2008 - Knapińska, Magdalena (Level and dynamics of migration balance in the European Union and its chosen member States between 2000 and 2008, 2010)
Celem artykułu jest prezentacja, analiza i ocena poziomu i dynamiki sald migracji obserwowanych w Unii Europejskiej oraz w poszczególnych jej krajach. Zakres czasowy prowadzonych analiz obejmuje lata 2000-2008. W opracowaniu przedstawiono samo pojęcie i motywy migracji siły roboczej, a także dokonano prezentacji badań dotyczących salda migracji w odniesieniu do obszaru Unii Europejskiej jako całości oraz w odniesieniu do niektórych jej krajów członkowskich
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 140-152
Keywords: ekonomia; rynek pracy; migracje; economics; labor market; migration