Zatrudnienie w zreformowanej polityce spójności w świetle doświadczeń Strategii lizbońskiej - Cybulski, Leszek (Employment in the reformed cohesion policy in the light of the Lisbon Strategy experiences, 2010)
Zatrudnienie odgrywa główną rolę w dokumentach strategicznych Unii Europejskiej. Traktat z Amsterdamu stworzył Europejską Strategię Zatrudnienia, która jest realizowana w sposób ciągły od 1998 r. Strategia lizbońska z 2000 r. zawiera cele zatrudnieniowe jako podstawowe dla rozwoju UE. Cele te zostały przeniesione do ram finansowych na lata 2007-2013 poprzez politykę spójności i dwa fundusze - EFS oraz EFRR. O procesie aplikacyjnym odnośnie do projektów finansowanych przez te fundusze decydują kryteria lizbońskie. Doświadczenia Strategii lizbońskiej i polityki spójności na lata 2007-2013 będą użyteczne także w nowej Strategii „Europa 2020” i w polityce spójności w okresie 2014-2020
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 84-106
Keywords: zatrudnienie; strategia lizbońska; Europa 2020; polityka spójności; wytyczne Europejskiej Strategii Zatrudnienia; budżet UE; employment; Lisbon Strategy; Europę 2020; cohesion policy; EU's budget; objectives of European Employment Strategy