Polityka spójności Unii Europejskiej a decentralizacja finansów publicznych w Polsce - czy istnieje związek? Analiza na przykładzie województwa wielkopolskiego - Cieślukowski, Maciej (European Union cohesion policy and decentralization of public finance in Poland - is there a link? Analysis on the example of the Wielkopolska region, 2010)
W artykule przedstawiono powiązania pomiędzy polityką spójności UE a decentralizacją finansów publicznych w Polsce. Badania zostały przeprowadzone na przykładzie województwa wielkopolskiego w latach 1997-2008. Decentralizacja jest mierzona udziałem wydatków publicznych w Wielkopolsce w wydatkach publicznych Polski ogółem. Analiza dowodzi, że wydatki w ramach unijnej polityki spójności nie wpłynęły w istotny sposób na decentralizację finansów publicznych w Wielkopolsce. Na badane zjawisko większy wpływ miały inne czynniki, prawdopodobnie dochody lokalne i regionalne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 71-83
Keywords: decentralizacja finansów publicznych; polityka spójności UE; public finance decentralization; EU cohesion policy