Dylematy badawcze w zakresie badań dysproporcji regionalnych nowych regionów UE w okresie 1999-2008 - Łaźniewska, Ewa (Scientific dilemmas in research on regional disparities in new European Union regions between 1999 and 2008, 2010)
Przedmiotem rozważań są problemy związane z badaniem zróżnicowań regionalnych oraz, w mniejszym zakresie, głównie ze względu na ograniczone ramy artykułu, problemy dotyczące analizy procesów konwergencji regionalnej. W artykule pokazano także jedną z mniej znanych metod badawczych, której celem jest badanie zbieżności. Całość kończą ogólne rozważania na temat zróżnicowań i ich podłożaPrzedmiotem rozważań są problemy związane z badaniem zróżnicowań regionalnych oraz, w mniejszym zakresie, głównie ze względu na ograniczone ramy artykułu, problemy dotyczące analizy procesów konwergencji regionalnej. W artykule pokazano także jedną z mniej znanych metod badawczych, której celem jest badanie zbieżności. Całość kończą ogólne rozważania na temat zróżnicowań i ich podłoża
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 49-57
Keywords: zróżnicowanie regionalne; konwergencja; nowe regiony UE; regional disparities; regional; regional analysis