Polityka spójności Unii Europejskiej po roku 2013 - implikacje dla Polski - Szlachta, Jacek (European Union cohesion policy after 2013 - implications for Poland, 2010)
W opracowaniu scharakteryzowano aktualny stan dyskusji nad reformą europejskiej polityki spójności w kolejnym wieloletnim okresie programowania, obejmującym lata 2014-2020. Przedstawiono wnioski wynikające z najważniejszych dokumentów, takich jak Zielona Księga w sprawie spójności terytorialnej oraz Strategia „Europa 2020”. Praca składa się z czterech części: 1. uwarunkowania polityki spójności UE, 2. znaczenie EU 2020 jako podstawy kształtowania polityk Wspólnoty, 3. znaczenie europejskiej polityki spójności w latach 2014-2020 dla Polski, 4. zakończenie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 24-38
Keywords: polityka spójności; rozwój regionalny; Unia Europejska; spójność gospodarcza; spójność społeczna; spójność terytorialna; cohesion policy; regional development; European Union; cohesion economic; cohesion sociality; cohesion territorial