Pomoc zewnętrzna i endogenizacja wzrostu a polityka spójności - ze szczególnym uwzględnieniem Unii Europejskiej. Kilka refleksji - Fiedor, Bogusław (Selected reflections on extemal support and endogenization of growth in the light of cohesion policy - with special consideration for the European Union, 2010)
Artykuł rozpoczyna krótkie omówienie dwóch aspektów hipotezy konwergencji. Pierwszy z nich (teoretyczny) odnosi się do standardowej teorii wzrostu gospodarczego, drugi ma charakter normatywny i dotyczy aksjologicznych aspektów polityki społeczno-ekonomicznej, w tym polityki spójności Unii Europejskiej. Nie podejmując próby całościowej oceny polityki kohezji Unii Europejskiej z punktu widzenia jej rzeczywistego wpływu na tempo niwelowania różnic w poziomie spójności społecznej, ekonomicznej i terytorialnej w Unii Europejskiej, artykuł formułuje kilka refleksji, które koncentrują się na: - próbie sformułowania interpretacji polityki spójności jako formy regulowanego kapitalizmu; - potrzebie endogenizacji wzrostu jako celu, a zarazem warunku wzrostu skuteczności realizacji polityki spójności, przy znacznie jednak szerszym niż w Nowej Teorii Wzrostu pojmowaniu tej endogenizacji; - związkach zachodzących między efektami dystrybucyjnymi i wzrostowymi w ramach polityki spójności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 143, s. 11-23
Keywords: hipoteza konwergencji; polityka spójności; endogeniczny wzrost gospodarczy; Unia Europejska; convergence hypothesis; cohesion policy; endogenous economic growth European Union