Rachunek kosztów w procesie zarządzania przedsiębiorstwem - Mikulska, Teresa (Costing in the process of managing a company, 2011)
Dane o kosztach stanowią istotną informację dla kadry kierowniczej w procesie zarządzania przedsiębiorstwem. Nasilająca się konkurencja między firmami i szybko zmieniające się otoczenie rynkowe powodują, że system informacyjny przedsiębiorstwa musi funkcjonować sprawnie i szybko. Menedżerowie powinni mieć do dyspozycji w odpowiednim czasie informacje o kosztach adekwatne do ich potrzeb. Istotne znaczenie ma stosowany w przedsiębiorstwie rachunek kosztów, który dostarcza danych niezbędnych do podjęcia odpowiednich decyzji. Celem artykułu jest prezentacja przydatności informacji czerpanych z systemu rachunku kosztów w procesie zarządzania. Rachunek kosztów musi dokładnie opisywać zmiany zachodzące w danej jednostce, tylko wtedy bowiem będzie właściwie wspierał procesy zarządcze
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 207-218
Keywords: koszty; rachunek kosztów; zarządzanie przedsiębiorstwem; costs; costing; company management