Wycena zasobów niematerialnych z perspektywy rachunkowości a różnorodność metod wyceny - Bąk, Melania (Diversity of valuation methods of intangible resources from the perspective of accounting, 2011)
Współczesna rachunkowość musi podjąć próbę rozwiązania wielu problemów, wśród których można wskazać kwestie dotyczące zasobów niematerialnych. Rachunkowość nie określa zasad, które dotyczyłyby pojęcia, klasyfikacji i wyceny zasobów niematerialnych (z wyjątkiem pewnej ich części ujawnianej przez rachunkowość). Dlatego istotne jest poszukiwanie i opracowywanie tych zasad, z uwzględnieniem dotychczasowego dorobku innych dziedzin ekonomicznych w tej kwestii. Z punktu widzenia rachunkowości ważne jest spojrzenie na zasoby niematerialne w ujęciu metody bilansowej, która pozwala wyróżnić aktywa niematerialne i kapitał intelektualny. W artykule zwrócono uwagę na bogactwo metod wyceny składników zasobów niematerialnych (aktywów niematerialnych i kapitału intelektualnego) i podejście rachunkowości do tych metod
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 171-189
Keywords: zasoby niematerialne; aktywa niematerialne; kapitał intelektualny; wycena; wartość godziwa; metody wyceny; intangible resources; intangible assets; intellectual capital; valuation; goodwill; valuation methods