Pomiar historyczny i prospektywny w świetle zasady wiernego obrazu - Dotkuś, Waldemar (Historical and prospective measurement in the light of fair view principle, 2011)
Rachunkowość finansowa pełni funkcję służebną w zakresie dostarczania informacji ekonomicznej. Ogromna presja odbiorców informacji na ośrodki tworzące normy prawne w zakresie tworzenia informacji ekonomicznej powoduje, że roczne sprawozdanie finansowe, w tym przede wszystkim bilans, nie spełnia kryteriów rzetelnego obrazu. Przedmiotem rozważań jest realizacja zasady prawdziwości oraz jasności sprawozdania finansowego
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 166-170
Keywords: pomiar; wycena; ujawnianie w sprawozdaniu finansowym; measurement; valuation; revealing in a financial statement