Organizacja systemu nadzoru publicznego nad działalnością biegłych rewidentów i firm audytorskich - Kogut, Joanna (Organization of public supervision system of independent auditors activity and audit companies, 2011)
W Polsce od 6 czerwca 2009 r., czyli od dnia wejścia ustawy z 7 maja 2009 r. o biegłych rewidentach i ich samorządzie, obowiązuje nowy system kontroli wykonywania zawodu przez biegłych rewidentów i działalności podmiotów uprawnionych do badania sprawozdań finansowych. Organami uprawnionymi do kontroli są: Krajowa Komisja Nadzoru i Komisja Nadzoru Audytowego. Sprawną realizację kontroli ma zapewnić Rozporządzenie Ministra Finansów obowiązujące od 18 lutego 2010 r., określające szczegółowe zasady i tryb przeprowadzania kontroli oraz wzór upoważnienia do jej przeprowadzania
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 157-165
Keywords: biegły rewident; Komisja Nadzoru Audytowego; kontrola; Krajowa Komisja Nadzoru; nadzór publiczny; independent auditor; Audit Supervision Commission; control; National Supervision Commission; public supervision