Czynniki kształtujące zróżnicowanie krajowych modeli rachunkowości w świetle badań literaturowych - Adamek, Jacek (Factors influencing the diversity of national accounting models based on literature studies, 2011)
Rachunkowość, jako nauka społeczna, kształtowana jest przez środowisko, w którym przychodzi jej realizować swe zadania. Rozmaitość systemów rachunkowości oraz modeli jej rozwoju staje się pochodną różnorodnych czynników o charakterze historycznym, ekonomicznym, politycznym czy kulturowym, determinujących z jednej strony jej kształt operacyjny, z drugiej zaś wyzwania stawiane przed nią przez praktykę. Celem artykułu jest próba ukazania szerokiego spektrum czynników kształtujących odmienność krajowych modeli rachunkowości oraz prezentacja zróżnicowanych typologii tych elementów. Ujęte w treści artykułu rozważania opierają się na studiach literatury poświęconej powyższej problematyce
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 143-156
Keywords: systemy rachunkowości; czynniki kształtujące; klasyfikacja; accounting systems; shaping factors; classification