Oprocentowanie pożyczki wewnątrzkorporacyjnej jako ocena transferowa - Menet, Grzegorz (Intra corporation loan interest as a transfer price, 2011)
Korporacje transnarodowe dokonują „przesuwania dochodów”, narzucając przy udzielaniu pożyczek wewnątrz korporacji stopy procentowe odbiegające istotnie od wartości rynkowych. Pożyczki udzielane pomiędzy podmiotami powiązanymi podlegają regulacjom przepisów podatkowych dotyczących cen transferowych w zakresie poziomu rynkowego przyjętego oprocentowania lub prowizji. Artykuł zawiera przykładową analizę oprocentowania w transakcji pożyczki, w której zastosowano do weryfikacji wartości rynkowej oprocentowania metodę porównywalnej ceny niekontrolowanej w wariancie porównania zewnętrznego
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 130-142
Keywords: cena transferowa; zasada rynkowości ceny; pożyczka wewnątrz korporacji; metoda porównywalnej ceny niekontrolowanej; porównanie zewnętrzne; transfer price; principle of price marketability; intra-corporation loan; comparable uncontrolled price method; external comparison