Rola Venture Capital w kreowaniu wartości firmy - Rudnicka, Barbara (The role of Venture Capital in the creation of goodwill, 2011)
Celem artykułu było pokazanie, że wybór źródła finansowania, jakim jest Venture Capital, może dodać do firmy wartość. Publikacja zawiera analizę ankiety przeprowadzonej na zlecenie Europejskiego Stowarzyszenia Venture Capital, w której respondenci (firmy, które były finansowane za pomocą VC) wyjaśnili, czy i na jakich płaszczyznach kapitał wysokiego ryzyka pomógł w usprawnieniu ich działalności. W artykule przedstawiono analizę czynników zarówno finansowych, jak i niefinansowych, na które wpływ ma VC, ze szczególnym uwzględnieniem roli zespołu zarządzającego funduszu, który poprzez współzarządzanie firmą współdecyduje o jej funkcjonowaniu, oraz wnoszonego przez fundusz kapitału intelektualnego. Ostatnim elementem było przedstawienie opcji realnych, które kreuje ten rodzaj finansowania
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 119-129
Keywords: venture capital; wartość firmy; wartość dodana; kapitał intelektualny; opcje realne; company value; added value; intellectual capital; real options