Przywództwo transformacyjne, nadzieja i optymizm w organizacjach wysokiej efektywności - Zbierowski, Przemysław (Transformational leadership, hope and optimism in high performance organization, 2011)
W niniejszym artykule przedstawione zostały wyniki badań empirycznych dotyczących wpływu przywództwa transformacyjnego, nadziei oraz optymizmu na osiąganie przez organizację wysokiej efektywności. Do badań wykorzystano model oparty na pozytywnej nauce o organizacji (Positive Organizational Scholarship – POS) oraz nurcie organizacji wysokiej efektywności (High Performance Organization – HPO). Badania przeprowadzono w dwóch etapach: w pierwszym wykorzystano analizę obwodową danych do identyfikacji organizacji wysokiej efektywności, w drugim przeprowadzono szczegółowe badania jakościowe, których celem była odpowiedź na pytanie o źródła wysokiej efektywności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 218, s. 291-300
Keywords: organizacje wysokiej efektywności; pozytywna nauka o zarządzaniu; analiza obwodowa danych; Positive Organizational Scholarship; High Performance Organization; transformational leadership