Wpływ dodatku ekstraktów roślinnych o podwyższonej stabilności na jakość pieczywa - Czaja, Anna (The effect of increased stability plant extracts on bread quality, 2019)
Celem pracy było zbadanie wpływu stabilizowanych ekstraktów roślinnych na jakość pieczywa, jego aktywność przeciwutleniającą i zawartość polifenoli oraz ocena stabilności związków bioaktywnych i aktywności przeciwutleniającej w chlebach podczas przechowywania w różnych warunkach i podczas trawienia in vitro.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: chleb wzbogacony; ekstrakty roślinne; mikrokapsułki; inulina; maltodekstryna; aktywność przeciwutleniająca; polifenole