Rola i znaczenie wiedzy w zarządzaniu kapitałem społecznym małego przedsiębiorstwa (na podstawie Hydro-Pomp Sp. z o.o.) - Stelmaszczyk, Monika (Role and significance of knowledge in the management of human capital in a small enterprise (Hydro-Pomp Ltd. Company), 2011)
Zamierzeniem autorki było udowodnienie tezy, że o jakości kapitału społecznego małego przedsiębiorstwa decyduje przede wszystkim wiedza jego uczestników. Pracownik wykształcony jest osobą dobrze przygotowaną do pełnienia swoich funkcji w organizacji. Jest postrzegany jako godny zaufania, łatwiej nawiązuje relacje interpersonalne, jest zwykle mniej podejrzliwy i bardziej przydatny do współpracy w porównaniu z pracownikiem o niskim poziomie wiedzy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 218, s. 235-241
Keywords: kapitał społeczny; wiedza; małe przedsiębiorstwo; relacje; pozyskiwanie wiedzy z otoczenia; human capital; small enterprise; knowledge