Wartości jako istotny czynnik warunkujący zaangażowanie pracowników w organizacji niezbędne dla przemian we współczesnych przedsiębiorstwach - Stankiewicz, Janina; Moczulska, Marta (Values as an Important Determinant of Employees’ Engagement in the Organization Necessary for Transformation in Modern Enterprises, 2011)
W artykule zaprezentowano wpływ wartości obowiązujących w organizacji na zaangażowanie. Ukazano, że kształtowanie zaangażowania pracowników zależy od „umiejscowienia” wartości w organizacji – sposobu ich zdefiniowania oraz respektowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 218, s. 227-234
Keywords: wartość; wartości organizacyjne; zaangażowanie pracowników; values; organizational values; employee engagement