Model wyboru strategii zarządzania przedsiębiorstwem z uwzględnieniem wskaźników wykonalności - Stabryła, Adam (A model of selecting the corporate management strategy including feasibility indicators, 2011)
Artykuł został napisany z pozycji analizy decyzyjnej odniesionej do wyboru optymalnego wariantu strategii zarządzania przedsiębiorstwem. Specyfika prezentowanego modelu polega na wprowadzeniu do niego wskaźników wykonalności, będących miarami przewidywanej skuteczności realizacji jakiegoś przedsięwzięcia (strategii, procesu). Zoperacjonizowaną formą wykonalności są wskaźniki odnoszące się przede wszystkim do planowanych przepływów pieniężnych, wartości produkcji i sprzedaży, wydajności, zdolności produkcyjnej. W rozwinięciu artykułu zawarto następujące kwestie: interpretację unormowanych i zmiennych możliwości realizacyjnych, sposób określania wskaźnika wykonalności, charakterystykę modelu (założenia i procedurę postępowania), interpretację ryzyka dynamicznego i statycznego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 218, s. 219-226
Keywords: wskaźnik wykonalności; możliwości realizacyjne; kryteria wiodące; wyniki etapowe; ryzyko dynamiczne i statyczne; feasibility indicator; implemantation possibilities; leading criteria; phase results; static and dynamic risk