Wybrane czynniki wpływające na poziom innowacyjności organizacji - Michna, Anna; Męczeńska, Anna; Kmieciak, Roman (Selected factors influencing organizational innovativeness, 2011)
Ze względu na złożoność procesów innowacyjnych nadal aktualne i ważne jest pytanie o czynniki, które istotnie wpływają na innowacyjność organizacji. Chociaż literatura wyróżnia szereg determinant innowacyjności, w artykule skoncentrowano się na: orientacji rynkowej, zarządzaniu wiedzą, zaufaniu w organizacji oraz upełnomocnieniu pracowników. W artykule zawarto przesłanki, które wskazują na konieczność bardziej świadomego kształtowania tych czynników w organizacji w celu osiągnięcia wyższego poziomu innowacyjności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 218, s. 172-178
Keywords: innowacyjność; orientacja rynkowa; zarządzanie wiedzą; zaufanie; upełnomocnienie pracowników; innovativness; market orientation; knowladge management; trust; empowerment