Komunikacja otwarta jako istotny obszar potencjału rozwojowego zespołów - Łasiński, Gabriel; Głowicki, Piotr (Open communication as an essential area of teams’ development potential, 2011)
Doskonalenie pracy grupowej w różnych formach od kilku lat stanowi wymiar strategiczny organizacji uczących się. Szczególnego znaczenia nabiera komunikacja interpersonalna. Doświadczenia uzyskane we wdrażaniu pracy grupowej w firmach produkcyjnych wskazują, że bez silnego rozwijania komunikacji interpersonalnej w formach komunikacji otwartej firmy nie są w stanie osiągnąć wysokiej efektywności współpracy. Komunikacja otwarta jest procesem rozwoju zdolności pracowników do większej tolerancji, akceptacji i dopasowania się do innych. Wynikiem ma być rozwój organizacji i podniesienie jej efektywności. Autorzy wskazują na konkretne narzędzia umożliwiające i ułatwiające rozwój komunikacji otwartej. Celem artykułu jest wskazanie na istotę komunikacji otwartej w organizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 218, s. 145-153
Keywords: rozwój organizacji; komunikacja otwarta w grupach/zaspołach; grupy/zespoły; organizational development; open communication in groups/teams; groups/teams